529 stories
·
1 follower

Kobani davası kararları: Selahattin Demirtaş’ın 42 yıl hapis cezası almasına sebep olan 6-8 Ekim olayları

1 Share

Yıllardır devam eden Kobani davasının başlamasına neden olan 6-8 Ekim olayları nedir, nasıl başladı?

Kobani davası kararları: Selahattin Demirtaş’ın 42 yıl hapis cezası almasına sebep olan 6-8 Ekim olayları Medyascope

Read the whole story
SiyaTraore
1 day ago
reply
Share this story
Delete

/ Pasajlar / “Hiç yanılmamıştır elem hakkında, Eski Ustalar...”

1 Share
Bruegel’in İkarus’unda mesela: her şey nasıl da yüz çevirmiştir / Olanca telaşsızlığıyla felaketten...
Read the whole story
SiyaTraore
2 days ago
reply
Share this story
Delete

Yeni bir 1968 geliyor, Filistin yeni Vietnam’dır, yeni bir Arap devrimi hazırlanıyor!

1 Share
Yeni bir 1968 geliyor, Filistin yeni Vietnam’dır, yeni bir Arap devrimi hazırlanıyor!
New York’un Columbia Üniversitesi’nden başlayıp Amerika’nın en ücra köşelerinde bile bazı üniversitelere orman yangını gibi hızla yayılan öğrenci eylemleri yeni bir 1968’in gelmekte olduğunu haber veriyor.
Read the whole story
SiyaTraore
18 days ago
reply
Share this story
Delete

Direnişi yenemeyen Siyonizm ayakta kalmak için dünya savaşını kışkırtıyor

1 Share
Direnişi yenemeyen Siyonizm ayakta kalmak için dünya savaşını kışkırtıyor
Nisan ayının başında, Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan İran Büyükelçiliği bombalandı. Büyük kalibreli füzelerle vurulan elçilikte, İran’ın Filistin direnişine yardıma odaklanan Kudüs Gücü’ne ve Devrim Muhafızları’na bağlı yedi subay ya da komutan hayatını kaybetti. Siyonistler resmî bir açıklama yapmamış olsa da (yurtdışındaki bu tarz saldırılardan sonra Siyonist İsrail hiçbir zaman resmî olarak saldırıları üstlenmiyor) İran elçiliğini bombalayanın Siyonist İsrail olduğunu bütün dünya biliyor. Bu saldırı şu ana kadar az görülmüş bir hoyratlıkta. Uluslararası hukuk kurallarında dahi, elçilik ve konsolosluk gibi diplomatik kurumlar savaşta dokunulmayacak bölge kabul ediliyor. Tam da bu sebeple İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni saldırıyı kınama çağrısı yaptı. Ancak başarılı olamadı. Bu saldırının, Kasım Süleymani’nin Irak’ta öldürülmesinden sonra, son yıllarda gördüğümüz en büyük jeopolitik provokasyon olduğunu söyleyebiliriz. İran’ın bu terörist saldırılara karşı askeri misillemesi meşru müdafaa karakteri taşımaktadır. ABD ve İngiliz emperyalizmi başta olmak üzere Batı emperyalizmi saflarından “İsrail’in kendini savunma hakkı”ndan bahseden açıklamaların hiçbir geçerliliği yoktur. Bu açıklamaların ve İsrail’in yanında alınan tutumların tek bir anlamı vardır. O da bu açıklamaları yapan devletlerin sadece İsrail’in Şam’daki terör saldırısını değil aynı zamanda Gazze’de sürmekte olan soykırımın da suçunu üstlenmesidir.
Read the whole story
SiyaTraore
33 days ago
reply
Share this story
Delete

Emperyalizmin, sömürgeciliğin ve istibdadın gölgesinde 25 yıllık çözümsüzlük

1 Share
İmralı
15 Şubat Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin 25. yıldönümü. 1999 yılında hakkında verilen idam cezası daha sonra 2002 yılında idam cezasının kaldırılmasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse dönüştürülen Öcalan, İmralı adasındaki özel hapishanede tutulmakta. Bu hapishanede kendisiyle birlikte dört hükümlü daha yer alıyor. Kürt hareketi uzun yıllardır Öcalan üzerindeki tecrit koşullarının kaldırılmasını ve serbest bırakılmasını istiyor. Bu talep Kürt halkı içinde büyük bir kesimde de karşılık bulmakta. 35 aydır avukatlarıyla görüştürülmeyen Öcalan’a uygulanan tecritin sona erdirilmesi için Kasım ayından beri cezaevlerinde dönüşümlü açlık grevleri yapılıyor. 15 gündür de Dem Parti tarafından Kars ve Van’dan Urfa’nın Halfeti ilçesinde son bulacak bir güzergahta iki kol halinde bir “Özgürlük Yürüyüşü” başlatıldı. Bir dizi baskı ve engellemelere rağmen bu yürüyüş geçtiği güzergahlarda Kürt halkından destek gördü. Öcalan’ın hapishanedeki 25. yılının dolması çeyrek yüzyıllık bir sembolizmden çok daha somut bir anlam taşıyor. O da 25 yılın dolmasıyla birlikte Öcalan’ın şartlı salıverme hakkından yararlanmasının yani serbest bırakılmasının yasal gerekçesinin oluşmasıdır.
Read the whole story
SiyaTraore
92 days ago
reply
Share this story
Delete

Edgar Morin: “Bilgilerdeki ilerleme, düşüncede bir gerilemeye yol açtı”

1 Share

Savaşların çoğalması, iklimdeki ısınma, otoriter rejimlerin hamlesi: “Dünya felâkete koşuyor, fakat nefrete direnmemiz gerek” diyor sosyolog ve filozof Edgar Morin, Le Monde gazetesi için kaleme aldığı yazısında. Morin’in yazısını Haldun Bayrı çevirdi. “Yüzyılda Geceyarısı Olmuşsa” (S’il est minuit dans le siècle, Grasset, 1939): Victor Serge bu kitabı Alman-Sovyet Paktı’nın kurulduğu ve Polonya’nın parçalandığı yıl yazmıştı. […]

Edgar Morin: “Bilgilerdeki ilerleme, düşüncede bir gerilemeye yol açtı” Medyascope

Read the whole story
SiyaTraore
108 days ago
reply
Share this story
Delete
Next Page of Stories